Oppimisanalytiikan hyödyntäminen osana opiskelijan opintopolkua on laaja kokonaisuus, ja analytiikan käyttökokemukseen voivat vaikuttaa myös monet ulkoiset seikat opiskelijan ympäristössä ja opintopolussa. AnalytiikkaÄly -hankkeessa on kevään 2020 aikana hyödynnetty palvelumuotoilun näkökulmaa oppimisanalytiikan hahmottamiseen osana opiskelijan opintopolkua.
Palvelumuotoilu keskittyy ihmislähtöisen näkökulman ja systeemisen muotoiluajattelun kautta kehittämään ja suunnittelemaan palveluita, järjestelmiä ja prosesseja. Palvelumuotoilun menetelmät auttavat hahmottamaan palveluita yksittäisistä palvelukohtaamisista aina laajojen palveluekosysteemien rakenteisiin. Palvelun ymmärtämisen ja suunnittelun keskiössä ovat ihmiset, kuten käyttäjät, palveluntarjoajat, partnerit ja muut sidosryhmät, sekä heidän tarpeensa ja toiveensa palvelua kohtaan. Erityisesti käyttäjätarpeita pyritään tarkastelemaan ja ymmärtämään syvällisesti, jotta kehitettävä palvelu vastaisi tarpeisiin mahdollisimman kattavasti.
Palvelumuotoiluprosessissa palvelun rakenteita tarkastellaan niihin linkittyvien ihmisten lisäksi myös palveluympäristöjen, toimintamallien, palveluprosessien sekä palvelukanavien, kuten käyttöliittymien kautta. Näistä palvelun ”kontaktipisteistä” voidaan rakentaa palvelukohtaamisten jatkumo eli palvelupolku, joka rakentaa mahdollisimman kattavan ja tarkoituksenmukaisen palvelukokemuksen käyttäjälle. Palvelupolku on työkalu tarkastella palvelukohtaamisia kriittisesti sekä arvioida, miten palvelun osia voidaan kehittää oikeaan suuntaan, jotta käyttäjien tarpeet tulee kohdattua koko palvelupolun aikana.
AnalytiikkaÄly -hankkeessa opiskelijan opintopolkua on hahmotettu palvelupolkuna ja pyritty siten ymmärtämään oppimisanalytiikan kontekstia opiskelijan silmin. Hankkeessa kerättyyn tarvekartoitukseen pohjautuva palvelupolku liittää AnalytiikkaÄly -sovelluksen opiskelijan opintopolkuun opintoihin hakemisesta lähtien aina valmistumisen jälkeiseen aikaan asti, ja nostaa esiin tarpeita ja haasteita, joihin sovelluksen toiminnot voivat polun aikana tuoda ratkaisuja.
Oppimisanalytiikan ihmislähtöinen tarkastelu osana opiskelijan opintokokemusta voi antaa paremman ymmärryksen oppimisanalytiikan kontekstista, sen sovellutusten käytöstä suhteessa opintopolkuun, sekä siihen vaikuttavista ulkoisista tekijöistä, kuten opinnoissa tapahtuvat aikataulumuutoksista esimerkiksi opintojen ohella tapahtuvan työskentelyn tai perhesyiden vuoksi. Tällaisia muutoksia on haasteellista ennakoida analytiikan keinoin, mutta ne ovat inhimillisiä tekijöitä, joita on hankkeessa havainnollistettu palvelumuotoilun keinoin osaksi opintojen aikaista palvelupolkua. Palvelumuotoilun näkökulmaa oppimisanalytiikkaan avataan lisää AnalytiikkaÄlyn webinaarissa ”Opintopolku palvelupolkuna – analytiikan näkökulmia” tiistaina 18.8. klo 13-14. Lisätietoja hankkeen webinaarisarjasta saat täältä.
Titta Jylkäs
Lapin yliopisto